10. VETERİNER GIDA
HİJYENİ KONGRESİ BAŞLADI
Dicle Üniversitesi Veteriner
Fakültesi Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü ve Veteriner Gıda
Hijyenistleri Derneği tarafından, “10. Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi”
düzenlendi.
Gıdanın Geleceği,
Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Teması ile Wyndham Garden Hotel Konferans
Salonunda düzenlenen programın açılışına Önceki Dönem Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanı ve TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Mehdi Eker, Vali
Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ezeli Azarkan, GAP
Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Meral, Veteriner Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Aydın Vural, STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.
Dr. Aydın Vural yaptığı konuşmada Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
olarak Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi’nin onuncusunu düzenlemekten ve ev
sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek, “Her geçen gün gıdanın daha
kıymetli hale geldiği Dünyamızda Kongremiz geleneksel gıdalardan, gıda
muhafazasına, sağlıklı beslenmeden gıda güvenliğine, gıda arzının ve hijyeninin
sürdürebilirliğine kadar çok geniş yelpazede bilimsel tartışmaların ve
araştırmaların ortaya konacağı bir platform olacaktır. Bu kongre, veteriner
hekimler, gıda endüstrisi profesyonelleri, akademisyenler ve uzmanlar arasında
bilgi paylaşımı ve işbirliği fırsatları sunacak önemli bir etkinliktir.
Veteriner gıda hijyeni, gıda üretimi, işleme ve dağıtımında hayati bir rol
oynamaktadır ve bu Kongre, sektördeki en son gelişmeleri ve en iyi uygulamaları
paylaşma amacını taşımaktadır” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ezeli
Azarkan yaptığı konuşmada onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'da
böylesine bir kongreye ev sahipliği yapmaktan ve misafir ağırlamaktan mutluluk
duyduğunu ifade ederek, gıda konusunun ele alınmasının önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Azarkan, 160' a yakın bildiri ve poster sunumu ile kongreye katkı
veren katılımcılara teşekkür etti.
Önceki Dönem Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanı ve TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Mehdi Eker ise
Diyarbakır'ın insanların topluluklar halinde yaşadığı bilinen en eski yerleşim
yeri olduğunu belirterek, gıdanın insanoğlunun yeryüzündeki en temel ihtiyacı
olduğunu söyledi.
Gıda, su ve enerji ile stratejik
alanlar oluştuğunu söyleyen Eker, su ihtiyacı, gıda eksikliği, gıda
milliyetçiliği, sosyo-ekonomik faktörler, tarım ürünlerinin kartelleşmesi, gıda
fiyatlarındaki dalgalanma, yoksul ve yoksun olmak gibi unsurların gıda için
tehdit olduğunu söyledi.
Açılış programı plaket takdimi
ile son buldu.
Gıda Makinaları, Ambalajlama,
Muhafaza, Mikrobiyolojisi, Hijyeni, Güvenilirliği, Veteriner Halk Sağlığı, Gıda
Etiği ve Gıda Kalite Kontrolü, Gıdalarda Kalıntı ve Kontaminantlar, Gıda Katkı
Maddeleri, Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi,
Kanatlı Ürünleri Teknolojisi ve Hijyeni,Su Ürünleri Teknolojisi ve Hijyeni,
Yumurta Teknolojisi ve Hijyeni, Konserve Teknolojisi, Bal Hijyeni, Fermente
Gıdalar Teknolojisi, Geleneksel Gıdalar ve Coğrafi İşaretler ve Marka Değeri
gibi konu başlıkları ile yurt dışından ve yurt içinden birçok uzmanı bir araya
getiren kongre iki gün boyunca devam edecek.
https://m.youtube.com/watch?v=tBkREyKfn8A