ORTAÇAĞ’DAN GÜNÜMÜZE KADIN VE TOPLUM ÇALIŞTAYI BAŞLADI


16.05.2024


                               ORTAÇAĞ’DAN GÜNÜMÜZE KADIN VE TOPLUM ÇALIŞTAYI BAŞLADI

Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Anısına Orta Çağ’dan Günümüze Kadın ve Toplum Çalıştayı” düzenlendi.

Tarih boyunca kadına yüklenen görev ve sorumlulukların konuşulacağı, toplum içindeki statüsünün değerlendirileceği ve toplumun kadına bakış açısının irdeleneceği, tarihsel, toplumsal, kültürel, ekonomik, politik, dinsel ve sanatsal bağlamların ele alınacağı "Orta Çağ'dan Günümüze Kadın ve Toplum Çalıştayı", 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.

Çalıştayın açılış programına Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikçi, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Hülya Yavuz, Sur Kaymakamı Asım Solak, YÖK üyesi Prof. Dr. Münire Kevser Baş,  Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Polat, Kamu Kurum Müdürleri, Rektör Yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Şengül Kocaman yaptığı açılış konuşmasında “Orta Çağ’dan Günümüze Kadın ve Toplum Çalıştayı’nın amacının Türk toplumunda kadın üzerine ülkemizdeki birçok bilim insanını bir araya getirerek konu başlıkları etrafında farklı açılardan ele alıp tartışmaktır. Bu alanda kadının hem konumunu hem de alana katkısını incelemeyi amaçlıyoruz” diyerek, çalıştayda kadınların sosyo-ekonomik durumu, kadınların girişimciliği ve işgücüne katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi, eğitim ve farkındalık çalışmaları, politika ve yasal düzenlemeler, kurumlar arası iş birliği modelleri gibi konu başlıklarında iki gün boyunca süreceğini belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Hülya Yavuz ise Bakanlık olarak kadına yönelik şiddetle mücadele yasal çalışmalar olmak üzere Kadın hizmetleri birimleri ve tüm yürütülen faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı.

 “Ortaçağdan günümüze edebiyattan tarihe kadar birçok kadın ön planda yer alarak başarı gösterdi”

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen de Başkanlık yaptığı süre zarfında Kurumun gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında kısa bilgiler vererek kadının her dönemde önemli olduğuna dikkat çekti ve “Ortaçağdan günümüze edebiyattan tarihe kadar birçok kadın ön planda yer alarak başarı gösterdi” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç da yaptığı konuşmada Dicle Üniversitesinin projelerinden bahsederek, görev sürelerince yaptıkları faaliyetleri ve gelişmeleri anlattı. Uluslararası çalışmalardan, imzalanan protokollere, projelerden alınan desteklerden artan öğrenci ve akademisyen sayılarına kadar bilgiler veren Rektör Karakoç, sosyal sorumluluk kısmında da büyük başarılara imza attıklarını söyledi.

“Kadınlar, eşitlik, adalet ve erkeğin başarısında geçmişten günümüze büyük roller üstlenmişlerdir. Kadınlar, eşitlik, adalet ve erkeğin başarısında geçmişten günümüze büyük roller üstlenmişlerdir” diyen Karakoç, kadınların toplumun her alanında güçlü bir etki oluşturduklarını belirterek, Erdem Beyazıt’ın “Sana, Bana, Vatanıma Ülkemin İnsanlarına Dair” adlı şiirini seslendirdi.

 Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz tarafından Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikçi ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen’e, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Hülya Yavuz’a hediye takdimi yapıldı.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı açılış panelinde YÖK Üyesi Prof. Dr. Münire Kevser Baş “Kadim Zamanlarda Cumhuriyet, Toplum ve Kadın”, Prof. Dr. Amanda Jane Audrey Yeşilbursa “Türkiye’de Yabancı Dil Eğitiminde Öncü Kadınlar”, Prof. Dr. Hayrunnisa Alan da “Timurlu Örneği Temelinde İslamiyet Sonrası Orta ve Batı Asya’da Kadın ve Aile” adlı birer sunum gerçekleştirdi.

Çalıştay on üç oturum ile Kadın ve Dil/Edebiyat, Kadın ve Eğitim, Kadın ve Hukuk, Kadın ve İlahiyat/Din, Kadın ve Sanat, Kadın ve Siyaset, Kadın ve Spor, Kadın ve Tarih konu başlıkları ile iki gün boyunca devam edecek.


https://www.youtube.com/watch?v=wll-T5gM1ok