LİTEACADEMY PROJESİ: TÜRKİYE’NİN EĞİTİMDE ULUSLARARASI BAŞARISI


26.11.2024


LİTEACADEMY PROJESİ: TÜRKİYE’NİN EĞİTİMDE ULUSLARARASI BAŞARISI

Dicle Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde hazırlanan LiteAcademy Projesi, Avrupa Komisyonu Yürütme Ajansı tarafından toplamda 1.1 Milyon Avro bütçesiyle desteklenmeye hak kazandı. Brüksel merkezli Avrupa Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı (European Education and Culture Executive Agency, EACEA) tarafından çağrısına çıkılan Erasmus+ Öğretmen Akademileri (Teacher Academies) kapsamında kabul edilen proje, Erasmus+ Programı çerçevesinde Türkiye’den bir kurumun koordinatörlüğünde hayata geçirilen ilk proje olma özelliği taşımaktadır. Proje, aynı zamanda Dicle Üniversitesi’nin bugüne kadar yürüttüğü dış kaynaklı projeler arasında, koordinatörlük rolüyle aldığı en büyük bütçeli proje olma ünvanına da sahip oldu. LiteAcademy, Avrupa genelinde yabancı dil öğretmenlerinin dijital araçları etkili kullanabilmelerini, kapsayıcı sınıf yönetimi tekniklerini benimsemelerini ve çok dilli öğrenme ortamları oluşturabilmelerini sağlama konusundaki yetkinliklerini geliştirmeyi hedeflemektedir. 

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi koordinatörlüğünde Doç. Dr. Osman Solmaz, Dr. Öğr. Üyesi Ece H. Nazlı, Dr. Öğr. Üyesi Kadri Nazlı ve Öğr. Gör. Cihad Gündüz tarafından yürütülecek olan proje, birçok yenilikçi çıktıya imza atacak. Bu çıktılar arasında, öğretmen ve öğretmen adayları için detaylı eğitim modülleri, referans materyalleri, çevrimiçi bilgi paylaşım platformu ve Avrupa ve Türkiye’deki politika yapıcılar için konuyla ilgili politika geliştirme önerileri yer alacak. Proje kapsamında düzenlenecek olan seminerler, atölyeler ve paylaşım platformları, yaklaşık 500 öğretmen için doğrudan mesleki gelişim fırsatı yaratırken, dolaylı olarak 5.000 öğrenci bu yenilikçi yöntemlerden faydalanacak.

Üç yıl sürecek olan LiteAcademy projesi, 5 farklı ülkeden 8 üniversite ve toplamda 11 kurumun işbirliğiyle gerçekleştirilecek:

  • Dicle Üniversitesi (Türkiye) – Koordinatör
  • Universität Hamburg (Almanya) - Partner
  • Universidad de Córdoba (İspanya) - Partner
  • Universidad Nacional de Educación a Distancia (İspanya) - Partner
  • Høgskolen i Innlandet (Norveç) - Partner
  • İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (Türkiye) - Partner
  • Boğaziçi Üniversitesi (Türkiye) - Partner
  • Universidade de Aveiro (Portekiz) - Partner
  • Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Türkiye)
  • Adnan Menderes Anadolu Lisesi (Türkiye)
  • Marion Dönhoff Gymnasium (Almanya)

Erasmus+ Öğretmen Akademileri Hakkında

(2021-2027) Erasmus+ Programında yeni bir eylem olarak yer alan Öğretmen Akademileri, Ana Eylem 2 Kurum ve Kuruluşlar arasında İşbirliği faaliyeti altında yer alır ve başvuruları doğrudan Avrupa Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA)‘na yapılır. Bu eylem “Eğitim Alanı Hedefine” ulaşmak için yapılan diğer çalışmaları tamamlayacak ve sonuçların ulusal ve bölgesel politika oluşturmasına ve nihayetinde öğretmen eğitimi ve okullara destek sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bu eylemin genel amacı, öğretmen eğitiminde Avrupa ve uluslararası bir bakış açısı geliştirecek Erasmus+ Öğretmen Akademileri kurmak için öğretmen eğitimi ve öğretim sağlayıcıları arasında Avrupa ortaklıkları yaratmaktır. Bu Akademiler çok dilliliği, dil bilincini ve kültürel çeşitliliği benimseyecek, AB'nin eğitim politikasındaki öncelikleri doğrultusunda öğretmen eğitimini geliştirecek ve Avrupa Eğitim Alanı hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacaktır.


Fotoğraf Galerisi