"NEDEN HÂLEN FELSEFE?" KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleşen konferansa öğrenciler ve akademisyenler ilgi gösterdi.
"Dicle Felsefe Topluluğu" tarafından düzenlenen, moderatörlüğünü Dicle Üniversitesi Arş. Gör. Fatih Kök'ün yaptığı konferansta, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Özgüç Güven ve Dicle Üniversitesi Felsefe Bölümü bölüm başkanı Doç. Dr. Nurten Öztanrıkulu Özel konuşma yaptı.
Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nurten Öztanrıkulu Özel, konuşmasına Dicle Felsefe Topluluğu'na ait bir TÜBİTAK projesi olan "Kampüste Felsefe Konuşmaları" adlı projenin ilk dizisini gerçekleştirmek üzere bir araya geldiklerini söyleyerek başladı. Özel, konuşmasına "Neden hâlen felsefe?" sorusunu cevaplayarak, "Aslında bu çok tanıdık bir soru. Bunun bir metafelsefe sorusu olduğunu, yani felsefenin aslında kendine yönelik bir soru olduğunu belirtebilirim. Bugün felsefede ne olup bitiyor, belki bunu konuşmamız lazım. Bu soruya bilim çevrelerinde negatif cevap veren; felsefenin artık işe yaramadığını, alanını daralttığını ve bittiğini iddia eden yaklaşımlar var. Felsefe çevrelerinde ise bugün hakikate erişkin tözsel iddiaların ikna edilemez olması sebebiyle, felsefe gerçekten gelenekten gelen yükleri taşımaktan vazgeçmeye çalışan, kavrayışın parçalı ve çoklu olması sebebiyle iddialar birer yorum olarak kabul ediliyor. Böyle bir atmosferde 'Neden hâlen felsefe?' sorusu önemli" dedi.
İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden Prof. Dr. Özgüç Güven konuşmasında ise güçlüklerle dolu olan dünyada insanların kullanabileceği biricik aracın felsefe olduğunu vurgulayarak "Hâlen neden felsefe? Yeniden bir direnç oluşturabilmek için, dünyayı daha iyi bir yer yapabilmek için felsefeye gereksinimimiz var. Düşünmenin, dizgesel ve sistematik bir şekilde düşünüşe dönüşmesi için özen gösterilmesi gereken noktalar var" şeklinde konuştu.
Konferans, öğrencilerin soruları ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.