ANABİLİM DALI HAKKINDA
Besin/Gıda Hijyeni
ve Teknolojisi Anabilim Dalı Veteriner Fakültemizde insan tüketimine sunulan
hayvansal gıdaların üretim teknolojileri (sucuk, pastırma, salam, sosis, süt,
yoğurt, peynir vb), gıda güvenilirliği, gıda hijyeni, et muayenesi, veteriner
halk sağlığı ve gıdaların analizleri konusunda faaliyet yürütmektedir.
Anabilim Dalımız
halk sağlığı ve hayvan sağlığı açısından yetkin, iyi eğitimli ve uygulama
becerisine sahip veteriner hekimler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Gıda sektörü
tarafından ihtiyaç duyulan nitelikli ara elemanların (usta, usta yardımcısı vb)
teorik ve uygulamalı eğitimleri; gıda sektöründe faaliyet gösteren özel ve kamu
görevlilerinin gıda hijyeni eğitimleri Anabilim Dalımız tarafından
verilmektedir. Bunun yanında Ana bilim dalımız alanında uzman (yüksek
lisans ve doktora mezunu) veteriner hekim, gıda mühendisi ve diyetisyenler
yetiştirmekte ve araştırma faaliyetleri ile bilimsel gelişime katkı
sağlamaktadır.
Anabilim Dalımızda
2004 yılında Gıda Araştırma ve Kontrol Laboratuarı kurularak bölgedeki
gıda analiz isteklerine, her yıl artan derecede cevap verilmeye başlanmıştır.
Gıda Araştırma ve Kontrol Laboratuar’ımızda mikrobiyolojik, toksikolojik,
serolojik ve fiziko-kimyasal gıda analizleri yapılmaktadır. Üniversitemize
bağlı öğrenci, memur ve akademik personel yemekhaneleri ile sosyal tesislerin
gıda ve hijyen denetimleri Anabilim Dalımız tarafından yapılmaktadır. Anabilim
Dalımızda 2004 yılında gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı kurulmuştur. 2006
yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından desteklenen proje kapsamında Süt
ürünleri işleme ünitemiz kurulmuştur. 2010 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansı
tarafından desteklenen proje ile Gıda Mikrobiyolojisi laboratuarı hazırlık,
ekim, inkübasyon ve yıkama birimleri altında yeniden yapılandırılmıştır. Aynı
proje kapsamında PCR laboratuvarı, seroloji-toksikoloji laboratuvarı ve Gıda
kimyası laboratuvarları kurulmuştur.
ÇALIŞMA ALANLARI
YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Anabilim dalımız tarafından ulusal ve
uluslararası ölçekte farklı üniversiteler ile ortak bilimsel araştırmalar
yürütülmektedir.
1.
Bal ve Diğer Gıda
Maddelerinde ve Botulinal Nörotoksinlerin Realtime PCR Yöntemi İle
Belirlenmesine Yönelik Protokol Geliştirilmesiclostridium Botulinum
2.
Hayvansal Kaynaklı
Gıda Maddelerinde Serotip Dağılımı Ve Kinolon Direnç Profilinin
Araştırılması Salmonella
3.
Çiftlikten Karkasa
Halk Sağlığı Açısından Önemli Antibiyotik Dirençli Patotiplerinin
Araştırılmasıe.Coli
4.
Hayvansal Orijinli
Gıdalarda MRSA Prevalansı Ve MRSA İzolatlarında Macrolide, Lincosamide Ve
Streptogramin(Mlsb) Fenotiplerinin Araştırılması
5. Farklı Hayvan
Türlerinin Sütünde, İnsan Sağlığı Üzerine Etkili Bazı Mikrorna'ların Miktarının
Tespiti ve Farklı Isı Uygulamalarının Bu Mikrorna’lara
Etkisinin Araştırılması
6.
Organik Süt
Ürünlerinden İzole Edilen Stafilokokların Tür Düzeyinde Dağılımı ve
Antibiyotiklere Duyarlılığının Belirlenmesi
7.
Bebek Ve Küçük
Çocuk Devam Formülleri İle Ek Gıdalarında Bazı Patojen Bakterilerin Varlığının
Araştırılması
8.
Tıbbi Bitkilerde
Bazı Patojen Mikroorganizmaların Varlığının Araştırılması
VERİLEN DERSLER
https://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/start.aspx?gkm=001032210333303440036606367203627632194366903111232240