Sürekli İşçi Birimi (S.S.S.)




Maaş Bordroma Nasıl Ulaşabilirim?

Daire Başkanlığımız  Sürekli İşçi Kadrolarında bulunan personeller  maaş bordrolarına Üniversitemiz Web Sayfasında bulunan İşçi Maaş Bordroları  (http://10.1.1.32/maasgoster) linki üzerinden erişim sağlayabilecektir.

Maaş Bordromu Nasıl İmzalatabilirim?

Daire Başkanlığımız  Sürekli İşçi Kadrolarında bulunan personeller  maaş bordrolarını fiilen görev yaptıkları birim amirlerine imzalatabilecektir.

4/D Sürekli İşçi kadrosunda çalışmaktayım. İlave Tediye ve İkramiye Ödemeleri hakkında bilgi alabilir miyim?

a) İşçilere, 6772 sayılı Kanun Hükümlerine göre Cumhurbaşkanının tespit ettiği günlerde ilave tediye ödenir.

b) Ayrıca, bu toplu iş sözleşmesinin kapsamına giren işyerlerinde çalışan taraf sendika üyesi daimi işçilerle, 3 ay ve daha fazla süreyle çalışan geçici ve mevsimlik işçilere her sözleşme yılında iki aylık ücretleri tutarında, Mart ve Eylül ayları ücret ödeme tarihlerinde ücretleri ile birlikte ödenmek üzere ikramiye verilir.

 

İşçiler, bu ikramiyelerden çalıştıkları süre ile orantılı olarak yararlandırılır.

 

4/D Sürekli İşçi (4857) Çocuğum Oldu, Toplu Sözleşmedeki Doğum Yardımı Ücretini Alabilmek İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

Durumunuzu belirten bir dilekçe yazarak ekine çocuğunuzun doğum raporu ve nüfus cüzdanının fotokopisini de ekleyerek görev yaptığınız birime başvurmanız gerekmektedir. Biriminiz bir üst yazı ile dilekçenizi Daire Başkanlığımıza iletecektir.

4/D Sürekli İşçi (4857) Toplu İş Sözleşmesine Göre Yıllık İznim Kaç Gündür?

- En az bir yıl çalışmış olan üyelerden beş yıla kadar (beş yıl dâhil) hizmeti olanlara 20 (Yirmi) gün,

- Beş yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dâhil) hizmeti olanlara 22 (Yirmi iki) gün,

- 10 yıldan fazla hizmeti olanlara 30 gün ücretli izin verilir.

Yıllık Ücretli İzinle İlgili Önemli Hususlar;

· Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan Ulusal Bayram, Hafta Tatili ve Genel Tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

· Yıllık izin süresi bakımından Cumartesi günleri iş günü sayılır.

· Yukarıda gösterilen izin süreleri tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir.

ÖRNEK-1: 21.01.2020 tarihinde işe başlamış olan bir işçi; 21.01.2021 tarihinde 1’inci hizmet yılını tamamlayarak; 20 gün izin hakkına sahip olacaktır. 21.01.2022 tarihinde 2’inci hizmet yılını, 21.01.2023 tarihinde 3’üncü hizmet yılını, 21.01.2024 tarihinde 4’üncü hizmet yılını, 21.01.2025 tarihinde 5’inci hizmet yılını doldurmuş olacaktır. Söz konusu işçi, 5 yıllık hizmetini doldurduktan sonra 21.01.2026 tarihinde hak kazanacağı yıllık iznini 22 gün üzerinden kullanabilecektir.

ÖRNEK-2 21.01.2020 tarihinde işe başlayıp bir hizmet yılını tamamlayarak 21.01.2021 tarihinde yıllık izne hak kazanan bir işçi, iznini 21.01.2021 – 21.01.2022 tarihleri arasında kullanacaktır.)

4/D Sürekli İşçi 5620 Sayılı Kanun Ek Madde 1 ve Toplu İş Sözleşmesine Göre Ücretsiz İzin Koşullarım nelerdir?

1-İşveren işçiye 5620 sayılı Kanunun Ek Madde 1 'inde belirtilen esas, usul ve sürelerle ücretsiz mazeret izni verebilir.

2- İşçilere; bakmaya mecbur olduğu veya işçi refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine en çok altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

Not: Durumunuzu belirten bir dilekçe yazarak Mazeretinizi veya neye göre ücretsiz izne ayrılacağınızı belirtmek koşulu ile görev yaptığınız birime başvurmanız gerekmektedir. Görev yaptığınız birim tarafından dilekçeniz üst yazı ekinde Personel Daire Başkanlığına iletilecektir. Personel Daire Başkanlığınca Rektörlük onayı alınacaktır. Onay alındıktan sonra, onay üst yazı ile Daire Başkanlığımıza ve görev yaptığınız birime gönderilecektir.

5620 SAYILI KANUN EK MADDE 1- (Ek: 13/2/2011-6111/207 md.)

(1) Kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilere; bakmaya mecbur olduğu veya işçi refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine en çok altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

(2) İşçilere, 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde işçilik süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar ücretsiz izin verilebilir.

4/D Sürekli İşçi (4857) Toplu İş Sözleşmesine Göre Evlenme, Doğum ve Ölüm Halinde İznim Kaç Gündür? Ne Zaman Kullanabilirim?

1- İşçinin evlenmesi halinde 5 (beş) gün,

2-İşçinin ana, baba, eş ve çocuğunun ölümü halinde 5 (beş) gün,

3-Eşinin doğum yapması halinde 5 (beş) gün, (Bu izin doğum olayını izleyen 15 gün içinde talep edilir.)

4-İşçinin evlat edinmesi halinde 3 (üç) gün

4/D Sürekli İşçi (4857) Toplu İş Sözleşmesine Göre Haftalık Çalışma Sürem Kaç Saattir?

Normal çalışma süresi haftada 45 saattir. İşçilere günde bir saat yemek paydosu verilir. Yemek paydosu çalışma süresinden sayılmaz.

Çalışma süreleri ile işe başlama, dinlenme ve bitirme saatleri işin gereğine ve mevsim şartlarına göre işveren tarafından tespit edilir.

Emekli olmak için ne yapmalı, hangi belgeleri vermeliyim?

· Sosyal Güvenlik Kurumunda emekli olabilir yazısı almanız gerekmektedir.

· Emekliye ayrılmak istediğinize ait dilekçe ekine Sosyal Güvenlik Kurumunda emekli olabilir yazısı eklenerek görev yaptığınız birime teslim etmeniz gerekmektedir.

· Görev yaptığınız birim tarafından dilekçeniz üst yazı ekinde Personel Daire Başkanlığına iletilecektir.

· Personel Daire Başkanlığınca Rektörlük onayı alınacaktır.

· Onay alındıktan sonra, onay üst yazı ile Başkanlığımıza ve görev yaptığınız birime gönderilecektir.

· Onayınız Başkanlığımıza ulaştıktan sonra emeklilik nedeni ile ayrılış işlemleri yapılabilecektir.

İstifa etmek için ne yapmalı, hangi belgeleri vermeliyim?

· İstifa Dilekçesi yazılarak görev yaptığınız birime teslim etmeniz gerekmektedir.

· Görev yaptığınız birim tarafından istifa dilekçeniz üst yazı ekinde Personel Daire Başkanlığına iletilecektir.

· Personel Daire Başkanlığınca Rektörlük onayı alınacaktır.

· Onay alındıktan sonra, onay üst yazı ile Başkanlığımıza ve görev yaptığınız birime gönderilecektir.

· Onayınız Başkanlığımıza ulaştıktan sonra ayrılış işlemleri yapılabilecektir.

DİP NOT: Yukarıda, Sıkça Sorulan Sorular başlığı altında (Sürekli İşçilerle ilgili) sorulara cevap verilmiştir. Ancak üniversitemizin İşveren olarak taraf bulunduğu İşletme Toplu İş Sözleşmesi (01.03.2023-28.02.2025) tarihleri arasını kapsadığı için verilen cevaplar bu tarih aralığını kapsamaktadır.