Uluslararasılaşma Politikamız

ULUSLARARASILAŞMA POLİTAKAMIZ


Üniversitelerin dünya ve ülke ölçeğinde rekabetçi, yenilikçi ve üretici bir yapıya kavuşmasında uluslararasılaşma politikaları önemli bir yer tutmaktadır. Güçlü fiziki alt yapısı, genç öğrenci ve akademisyen potansiyeli, bölgenin en eski üniversitesi olması ve tarihsel misyonuyla Dicle Üniversitesi, uluslararasılaşma yolunda en etkin yöntem ve araçları kullanma yolundadır. Erasmus+ ve Mevlana değişim programlarını başarılı bir şekilde yürüten Dicle Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi, 2016 yılından bu yana uluslararasılaşma politikalarında kökten bir takım değişikliklere gitmiştir. 2024 Strateji Belgesinde görüleceği üzere Dicle Üniversitesi, sadece Avrupa Birliği Program ülkeleriyle değil AB dışında Ortak Ülkelerle de birçok işbirliği gerçekleştirmiş ve bu işbirliklerini 2024 yılında ileriye taşımayı hedeflemektedir. Bu bağlamda başta, sanayileşmiş Uzak Doğu ülkeleri, güçlü tarihsel bağlarımızın mevcut olduğu Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ve köken birliğimizin merkezini oluşturan Orta Asya ülkeleri ile uzun ve kısa süreli öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, ortak projeler üretme, konferanslar ve seminerler düzenleme yeni politika vizyonumuzun en önemli parçalarının başında gelmektedir.  


Dicle Üniversitesi, 2019 yılından itibaren yeni kalite politikasının bir gereği olarak önceki yıllarda başarılı bir şekilde uyguladığı Uluslararası Personel Haftalarını daha etkin bir şekilde gerçekleştirerek dünya üniversitelerini her yıl daha fazla öğrenci ve akademisyenimizle buluşturmayı hedeflemektedir. Uluslararasılaşma sahasının güçlü temsilcilerini üniversitemizde ağırlamak bir yandan ilişkileri güçlendirmek bir yandan da önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilebilecek ortak projelere zemin hazırlayacaktır. Bu çerçevede 2024 yılında beşincisi düzenlenen Erasmus International Staff Week programları kapsamında AB ve AB dışı 65 ülkeden 250'nin üzerinde akademisyen ve idari personel üniversitemizde ağırlanmıştır.


Dicle Üniversitesini  lisans, lisansüstü ve değişim programları kapsamında çekim noktası haline getirmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Kalite Politikamızın önemli parçasını ise Erasmus+ oluşturmaktadır. Erasmus+ çerçevesinde değişim öğrencilerimizi artırmak, ortak projeleri çeşitlendirmek ve özellikle Avrupa’nın seçkin üniversitelerinden akademisyenleri üniversitemizde ağırlayarak bilgi ve tecrübelerini akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle paylaşmalarını sağlamak önceliklerimizin başında gelmektedir. 2017 yılından bu yana Erasmus KA 171 International Credit Mobility çerçevesinde AB dışı ülkelerden Latin Amerika: Arjantin, Uruguay, Şili ve Peru, Kuzey Amerika: Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Ortaklığı: Ukrayna, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan, Asya: Özbekistan, Endonezya, Malezya, Hindistan, Nepal ve Vietnam, Ortadoğu: Fas, Cezayir, Tunus, Ürdün, Filistin, Lübnan ve Irak, Batı Balkanlar: Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ ve Arnavutluk,  Sahra-altı Afrika: Senegal, Gana, Namibia, Güney Afrika, Zambiya ve Kenya gibi ülkelerin önde gelen yükseköğretim kurumları ile 60'ın üzerinde proje hibesine hak kazanılmış ve bu projeler etkin bir şekilde yürütülmüştür. Üniversitemiz  KA 220 HED Strategic Partnership projeleri kapsamında ise Universidad Autonoma de Barcolona, Univesita degli Studi di Torino ve Slovak University of Agriculture in Nitra ile AB hibesine hak kazanmış ve ilgili proje başarılı bir şekilde sürdürülmektedir.  Dicle Üniversitesi  KA 130 Akreditasyon projeleri kapsamında ise öğrenci ve akademisyenlerinin AB ülkelerine hareketliliğini her geçen yıl alan bazlı artırmaktadır. Bu çerçevede Arkeoloji ve Veterinerlik alanında hibeye hak kazanılan projelerimizle her yıl onlarca öğrencimizin ve akademisyenimizin AB ülkelerine staj ve eğitim alma / verme hareketlilikleri gerçekleştirilmektedir. Dicle Üniversitesi nitelikli ulusal ve uluslararası öğrenci ve akademisyenlerin çekim noktası haline gelebilmek için kurumsal kapasitesini artırma yönünde çalışmalarına devam etmektedir.